Slik gjorde vi det: Tolga-saken

Hvordan gjorde de det egentlig? Det var spørsmålet VGs dagsordenjournalister Maria Mikkelsen og Mona Grivi Norman ble bedt om å svare på da de gjestet Universitetet i Bergen sine lokaler torsdag formiddag i regi av Senter for undersøkende journalistikk og NCE Media.

– Tålmodighet er en dyd

I salen satt rundt 50 journalister og ansatte fra ulike bedriftene som holder til på Media City Bergen. Mange hadde tatt med matpakken sin, hentet seg en kopp kaffe og satt klar for å bli inspirert og litt klokere på gravejournalistikk. For hvordan er det egentlig å arbeide med kun én sak over lengre tid? Det og flere andre spørsmål skulle de snart få svaret på.

– Tålmodighet er en dyd, forklarte Maria Mikkelsen. Sammen med Mona Grivi Norman og én annen kollega jobbet de i ni måneder kun med denne ene saken.

Effekten av Tolga-saken

Lunsjmøte varte fra klokken 11-12:00, og det ble satt av nesten 15 minutter på slutten for at de som deltok skulle få stille spørsmål til Maria Mikkelsen og Mona Grivi Norman. Ett av spørsmålene som ble stilt var om journalistene var fornøyd med effekten Tolga-saken hadde. Til det svarte de at de var veldig fornøyd med den umiddelbare effekten saken oppnådde: Brødrene fikk en unnskyldning fra både statsministeren og ordføreren, og fylkesmannen opphevde vergemålet til Magnus.

 

Men de la også vekt på den langvarige effekten saken har medført. Justisminister Tor Mikkel Wara har blant annet varslet at de skal gjennomgå tusenvis med vergemålssaker på grunn av avsløringene som ble gjort i Tolga-saken. 

Dokumentasjon, dokumentasjon, dokumentasjon. Alt må kunne baseres på dokumentasjon, forklarte Maria Mikkelsen. I februar tidligere i år overleverte journalistene en rapport til regjeringen for gjennomgang av saken. Det var godt å få tilbakemelding på at funnene våre stemte overens med det regjeringen fant etter å ha gjennomgått rapporten, sa Maria Mikkelsen og Mona Grivi Norman.

Rundt 50 stykker var til stede da Maria Mikkelsen og Mona Grivi Norman fra VG snakket om Tolga-saken. Her i UiB sine lokaler på Media City Bergen.

Lunsjmøte "Slik gjorde vi det: Tolga-saken" er det første i en rekke av lunsjmøter som SUJO skal arrangere i samarbeid med NCE Media på Media City Bergen. Det neste lunsjmøte vil bli publisert og annonsert på sujo.no og mediacitybergen.no. Dersom du har tips til saker vi kan trekke setter vi stor pris på det. De kan sendes til post@sujo.no.

Av:
Regine Olsen-Hagen
Publisert: 21. mars 2019
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram