Hjem
Undersøkende journalistikk
Alle saker

Fagstoff fra sujo

Vi er spesialister på undersøkende journalistikk og er tilknyttet Universitetet i Bergen. Derfor kan vi arbeide med alle norske redaksjoner om graveprosjekter. Vi kan også bidra til å koordinere samarbeidsprosjekt og skaffe finansiering via støtteordninger. Vi har et stort nettverk i inn- og utland.

Kunstig intelligens åpnet opp det store informasjonshvelvet
Undersøkende journalistikk
14.2.24

Sydsvenskans Inas Hamdan så at Al Jazeeras spredte konspirasjonsteorier og falske nyheter om Sverige. Etter å ha samlet inn et stort materiale, ble kunstig intelligens avgjørende for å finne en tydelig retning på prosjektet.

Hun er student nummer 100
Nyhet
8.2.24

Kristine Bentestuen Ludvigsen er student nummer 100 på erfaringsbasert master i undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen og SUJO.

2023: Jakten på de viktige mineralene
Prosjekt
31.1.24

Europa skriker etter mer mineraler, men er avhengig av Kina og Russland for å sikre forsyningssikkerheten. Det store europeisk graveprosjektet Gruvefeber avdekker at norske forekomster vil være viktige, men konfliktfylte. Det undersøkende prosjektet er satt i gang av Investigate Europe med journalister fra 11 land. Norske mediepartnere er Telemarksavisa TA, Nordlys, NRK Sápmi, Stavanger Aftenblad og Dag og Tid.

Meld deg på SKUPs lederskole
Kurs
29.1.24

Den 11.-12. april arrangerer vi sammen med SKUP og Norsk redaktørforening SKUPs lederskole for første gang.

Styrker lokalavisenes mulighet til å drive med datajournalistikk
Nyhet
29.1.24

En ny samarbeidsdesk styrker arbeidet med fordypende journalistikk i mindre redaksjoner. I februar starter det unike samarbeidet mellom LLA-avisene, NRK og SUJO.

KI trenger etikkverktøy
Undersøkende journalistikk
19.1.24

Timmy Gresshoppe hjalp Pinocchio å skille mellom rett og galt. Kan en kunstig «moralsk rådgiver» gjøre samme nytte for maskiner som møter etiske utfordringer? Ja, mener professor Marija Slavkovik ved UiB.

2023: Glokalt samarbeid om plastproblemet
Prosjekt
17.1.24

Over 30 norske går sammen om å granske plastens reise fra husstand til mottak. Ved å dele ressurser, ble prosjektet mye større enn den enkelte redaksjon selv var i stand til å dekke.

Aktuelle tilbud våren 2024
Nyhet
12.1.24

Nytt masteremne i kunstig intelligens som gir studiepoeng, samt en rekke tilbud i samarbeid med Stup-ordningen. Våren 2024 kan du for alvor heve kompetansenivået ditt som journalist.

Når KI er en drittsekk
Nyhet
12.1.24

KI kan være en skikkelig rasistisk, sjåvinistisk drittsekk. Informatiker Samia Touileb forklarer hvorfor det er sånn og hvorfor vi bør være bekymret.

Masterprogram i undersøkande journalistikk (HEILTID)
Masteremner
11.1.24

På UiB sitt masterprogrammet i undersøkande journalistikk får du jobbe med å avdekke kritikkverdige tilhøve i samfunnet gjennom eit undersøkande, langsiktig journalistisk prosjekt. Søknadsfrist: 15. april.

2019: Bergens Tidende får pris for fattigdomsserie
Prosjekt
10.1.24

Etter 49 publiseringer fra Bergens Tidende mener Schibsteds jury at artikkelserien er «unik og autentisk».

Klimaredaksjons 10 beste tips
Undersøkende journalistikk
10.1.24

NRKs klimaredaksjon har ti konkrete tips til bedre klimajournalistikk.

Slik bruker Svenska Dagbladet KI i det daglige
Undersøkende journalistikk
10.1.24

Stiftelsen Tinius inviterte ledende KI-folk i Norden til frokostmøte for tips til redaksjonell bruk. Se Svenska Dagbladets Madelaine Levy fortelle om hva som har gått bra - og det som tryner.

About us
Nyhet
10.1.24

Founded in 2018, the Center for Investigative Journalism (SUJO) at the University of Bergen is the only one of its kind in the Nordic region.

Gode råd om valgdekning
Kurs
10.1.24

Her er gode verktøy og kompetansemiljøer du kan dra nytte av.

Å lete etter historier i datasett
Undersøkende journalistikk
10.1.24

Å analysere data krever et høyt nivå av kreativitet. Det handler om problemløsning for å finne svar. Svarene er informasjonsgull som finnes i datasettet.

Slik graver du i kommuneøkonomi
Kurs
10.1.24

Ved å sammenlikne kommuner gjennom indekser kan det gjøres mye god journalistikk. Overraskende nok er det liten eller ingen sammenheng mellom kostnader og kvalitet.

Slik jobbet vi med Født fri-sakene
Nyhet
5.1.24

Nettavisens avsløringer av spillet som førte til stiftelsens konkurs formelig ropte etter kommentarer fra de ansvarlige. Fysisk oppmøte kan være effektivt.

Hvorfor sitte inne når kildene er ute?
Undersøkende journalistikk
5.1.24

Klassiske journalistiske metoder framstår i et nytt lys etter et år der redaksjonene sliter med å ta det neste steget i utforskingen av kunstig intelligens.

Bedre journalistisk dekning av arealkonflikter
Kurs
4.1.24

Få gode ideer fra Hallingdølen og en av norges fremste jurister på feltet.

Fem tips for å unngå ny Baneheia-feil
Ledelse
3.1.24

Baneheia-saken har lært oss at vi trenger mer en gode samtaler i redaksjonene. Vi trenger bedre rutiner og verktøy.

Enhances the quality of journalism programs
Nyhet
6.12.23

Bridging Investigative Journalism (BRIJ) is a mobility program between the American University’s School of Communication, the Centre for Investigative Journalism at the University of Bergen, and the Nordic Press Center in Washington

Norges mest leste masterprosjektet
Undersøkende journalistikk
28.11.23

Johanna Husebye sitt masterprosjekt var så interessant at VG innledet samarbeid og publiserte en reportasjeserie som ble nominert til SKUP-prisen.

Lederen er avgjørende for å lykkes i graveprosjekter
Ledelse
22.11.23

Undersøkende journalistikk står og faller på kvaliteten på reportasjelederen. Reportasjeledelse er et fag som kan og må læres. 

Ikke gi fra deg upublisert materiale
Undersøkende journalistikk
3.11.23

Å sende fra seg upublisert materiale for å unnslippe innklaging til PFU er en redaksjonell brist.