Vi er spesialister på undersøkende journalistikk og er tilknyttet Universitetet i Bergen. Derfor kan vi arbeide med alle norske redaksjoner om graveprosjekter. Vi kan også bidra til å koordinere samarbeidsprosjekt og skaffe finansiering via støtteordninger. Vi har et stort nettverk i inn- og utland.
– Det beste med studietiden var å få arbeide med et undersøkende journalistisk prosjekt sammen med en veileder som kan reportasjelede, sier tidligere masterstudent Johanna Magdalena Husebye.
Få tips fra tre journalister som har tatt masteremner i undersøkende journalistikk ved Sujo og Universitetet i Bergen.
Masteremnene kan tas enten enkeltvis eller bygges ut med flere emner til en erfaringsbasert master i gravejournalistikk. Du lærer mye gjennom å diskutere faglige problemstillinger med engasjerte kolleger fra hele landet.
Gjennom studiet lærer du deg å lede undersøkende journalistiske prosjekter og videreutvikle deg som reportasjeleder. Ledelse av undersøkende journalistikk er et eget fag, der metodebruk, etikk og ledelse står sentralt. Du lærer arbeidsmetodikker for gjennomføring av undersøkende journalistiske prosjekter, i rollen som journalist eller som reportasjeleder/redaktør. Du får innføring i hvordan man skal arbeide systematisk gjennom de forskjellige fasene i et undersøkende prosjekt.
Masteremnet har gir deg avansert kunnskap om og ferdigheter i å løse arbeidsoppgaver som er relevante for dyptgående gravejournalistikk. Man lærer å følge pengestrømmer ut av landet, navigere i selskapsstrukturer, samt avansert personsøk. Studiet gir avansert kunnskap om korrupsjon og hvordan du får innsyn i reelle rettighetshavere.
Undersøkende journalistikk skal først og fremst beskytte mennesker mot urett og overgrep. For redaksjonelle medarbeidere handler det ofte om en balansegang: Vi skal på den ene side være uredde og pågående, og på den andre side unngå unødige skadevirkninger.
Emnet ser på forholdet mellom teknologi og gravejournalistikken si samfunnsrolle. Emnet vil visa korleis moderne journalistisk relevant teknologi, som kunstig intelligens, har historiske røter. Det vil også ha ein etisk dimensjon, der teknologiens etiske og juridiske rammevilkår vil bli kritisk analysert.
Her lærer du mer om å utvikle en idé til et fullverdig gravedesign på alle relevante nivå, fra prosjektstart til publisering, og skal kunne drøfte etiske, praktiske og metodiske tema knyttet til graveprosjekt. Emnet lærer deg å utvikle en idé til et fullverdig gravedesign fra prosjektstart til publisering. Du blir tryggere i rollen og kan drøfte etiske, praktiske og metodiske tema knyttet til graveprosjekt.
Nyheit! Hvordan setter man sammen bitene fra undersøkende journalistikk til en god historie? Landets beste fortellere lærer deg å komponere en god historie.
Danske TjekDet har gjort et omfattende arbeid for å finne ut hvem som står bak en omfattende svindelkampanje på Facebook. Dette innbærer bruk av gode verktøy, kreativ metodebruk og en klar organisering av arbeidet. Jakten byr på en spennende reise.
Som deltakere på BRIJ-programmet håper masterstudentene å få verdifulle erfaringer og mer kunnskap om amerikansk politikk og journalistikk.
I løpet av de siste dagene er 53 studenter ferdige med sin mastergrad i undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen (UiB). Det er rekordhøye søkertall til kullet som begynner til høsten.
Et nytt verktøy drevet av kunstig intelligens skal automatisere og strukturere arbeidet med å dekke lokalpolitikk i Norge. SUJO arbeider for at alle norske journalister skal få tilgang til et system som forenkler og videreutvikler journalistikken.
Ekte stemmer som klones av maskinlæringsverktøy manipulerer publikum og er en økende trussel mot demokratiske valg. Her er en trinn-for-trinn-prosess for å analysere potensielle lyd-deepfakes utviklet av GIJN.
Lokalavisene er godt i gang med å lage relevant, lokal journalistikk basert på Samarbeidsdeskens første researchpakke, om hvordan norske kommuner håndterer flyktninger fra Ukraina.
Bendik Reed Årvik er masterstudent i undersøkende journalistikk og utførte prosjektetdelen i gravegruppa til Bergens Tidende. Nå er teamet tildelt selveste Skup-prisen for 2023.
Hvordan kan undersøkende journalistikk føre til nye lover mot korrupsjon og hvitvasking av penger? Vi får besøk av Scott Greytak fra Transparency International for å se på hvordan statlige myndigheter skjuler økonomisk kriminalitet, og hvordan gravejournalister kan avsløre dette.
Født fri-saken avdekker svakt rettsvern når private gransker på vegne av offentlige myndigheter. Hva skjedde og hvem ville at det skulle skje? Hvordan bør journalister nærme seg kilder som ikke vil stille opp?
I høst tilbyr vi tre masteremner i gravejournalistikk: Etikk, Historiefortelling og Fra idé til publisering i et graveprosjekt. Søknadsfrist er 15. april.
Hvordan får mediene bedre tilgang og avsløringer uten å gå på akkord med journalisters sikkerhet eller bli brukt som mikrofonstativ?
Da Vårt Land publiserte kritiske saker om to avdøde - forkynneren Einar Lundby og psykiateren Gordon Johnsen - ble de kritisert av leserne for å skape sensasjonsjournalistikk.
Forsvaret har kontrakt verdt 50 millioner med transportselskapet Bring. Denne avsløringen har Ingrid Borvik ved SUJO og UiB publisert i Klassekampen.
Lokale og regionale aviser driver i dag med graving og avsløringer vi før bare forventet av store riksmedier. Hvordan har dette skjedd? Se opptaket av seminaret hos Fritt Ord.
Sydsvenskans Inas Hamdan så at Al Jazeeras spredte konspirasjonsteorier og falske nyheter om Sverige. Etter å ha samlet inn et stort materiale, ble kunstig intelligens avgjørende for å finne en tydelig retning på prosjektet.
Kristine Bentestuen Ludvigsen er student nummer 100 på erfaringsbasert master i undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen og SUJO.