I dette emnet skal vi øve oss på slike avveininger. Vi skal fordype oss litt i etisk teori, men ikke minst skal vi tilegne oss den praktiske klokskapen som ligger i pressens årelange arbeid med egen yrkesetikk.
Utfordringer i faget
i skal studere uttalelser fra Pressens Faglige Utvalg og hente innsikter fra rapporter og studier av kontroversielle mediesaker. Vi skal formulere den oppsamlede erfaringen som finnes i redaksjonene.
Samtidig vet vi at mediene i dag er styrt av kommersielle målsettinger, noe som kan skape store etiske utfordringer.
Kildekontakt
Etikken omfatter ikke bare publiseringen. Den omfatter også det som skjer før publisering: kildekontakt, metoder i research og innsamlingsarbeid, og journalisters adferd.
På dette kurset skal vi sette oss inn i spørsmål som kildevern, skjulte metoder og premisser for ryddige kilderelasjoner. Et annet stort og viktig tema er publiseringsetikken, der vi blant annet skal fylle de sentrale begrepene saklighet og omtanke med innhold.
Organisering
Det blir lagt opp til tre obligatoriske samlinger i Bergen, hver av dem på to dager. Samlingene består av workshops, forelesninger, gruppearbeid og diskusjoner.
Studentene skal i løpet av kurset levere en individuell skriftlig emneoppgave om en selvvalgt presseetisk problemstilling. Mellom samlingene blir det digital undervisning/veiledning, og studentene skal arbeide individuelt både med emneoppgaven og med forberedelser til samling.
Undervisning
Det vil være tre fysiske samlinger ved UiB, hver på to dager (fra lunsj til lunsj).
Vi legger opp til at du kan ta studiet ved siden av jobb, og du må regne med en arbeidsinnsats tilsvarende tilsvarer 20-30 prosent arbeidstid.
Studiet krever en aktiv og engasjert innsats. Husk å avtale permisjon i forbindelse med samlingene og eksamen med din arbeidsgiver.
Eksamen
Innlevering av en reflekterende emneoppgave over et selvvalgt tema. Du få veiledning underveis.