Hjem
Undersøkende journalistikk
Saker

Kunstig intelligens åpnet opp det store informasjonshvelvet

I 2023 vant Inas Hamdan Stora Journalistpriset som Årets fornyer. I februar 2024 foreleste hun på vårt masteremne i kunstig intelligens.

Sydsvenskans Inas Hamdan så at Al Jazeeras spredte konspirasjonsteorier og falske nyheter om Sverige. Etter å ha samlet inn et stort materiale, ble kunstig intelligens avgjørende for å finne en tydelig retning på prosjektet.

– Mot er avgjørende innen undersøkende journalistikk. Undersøkende journalistikk starter med en undring over hvordan ting faktisk forholder seg, og det krever mot å undersøke det som er problematisk, risikofylt eller skjult, forteller Hamdan.

Hun behersker både arabisk og svensk, og fulgte den arabiske delen av Al Jazeera, som når ut til 430 millioner husholdninger i over 150 land. Hun la merke til at dekningen av Sverige nesten utelukkende fokuserte på tre tema:

  • Koranbrenninger
  • Nato-krisen
  • Påstander om at den svenske sosialtjenesten systematisk tar muslimske barn fra foreldrene

Intervjuobjekter fikk spre konspirasjonsteorier uten motstemmer. Falske nyheter var utbredt, og det svenske perspektivet fikk svært lite plass.

Stort prosjekt

Som journalist skrev Hamdan om dette i nesten to år. Hun oppdaget av Tyrkia hadde en sentral rolle i manipuleringen, og ante at det fantes et ufortalt, større bilde av situasjonen:

– Jeg tror at mange arabisktalende i Sverige har kjent til dette veldig lenge, mener Hamdan.

Riktige prompts inn i ChatGPT-4 ble avgjørende for å lykkes, mener Hamdan.

Hun kartla Al Jazeera sine innslag, nettartikler og annet som kunne logges og kategoriseres. I tillegg så hun på forekomsten av falske nyheter og konspirasjonsteorier. Det viste seg at kilden til mye av stoffet var det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia.

Før KI-verktøyet ble tatt i bruk satt hun med følgende kilder:

  1. Datasett og utvalg av artikler
  2. Utkast til prompts som kan analysere materialet
  3. Liste over nøkkelord og kategorier

Viktig å forstå

– ChatGPT hjalp meg å oppsummere enorme mengder tekst på arabisk med nøkkelord og å finne mønstre på en måte som gjorde at jeg kunne se et narrativ. Dette, og at jeg har dekket denne sfæren i snart to år, gjorde at jeg kunne skape et ganske klart bilde av hvordan Sverige framstilles i Al Jazeeras kanaler, sier Hamdan.

Hun måtte bruke noe tid på å sjekke fakta og verifisere mest mulig av informasjonen som ble levert av ChatGPT. I artiklene i Sydsvenskan forsøkte hun å være åpen med leserne om avveiingene som ble gjort.

Hun mener risikoen ved bruken av KI kan være høyere enn ved manuelle prosesser, men at alternativet ofte er at prosjektet ikke lar seg gjennomføre.

Nå skal prosjektet ut i bokform.

– Det føles veldig viktig å fortelle om hvordan bildet av Sverige har endret seg i omverdenen. Dette er et spørsmål som vi i Sverige kommer til å måtte håndtere langt fremover, og derfor er det viktig at vi også forstår det – til tross for de språklige og kulturelle barrierene, mener hun.