Mange journalister gir opp etter enkle søk i Google og Retriever. Slik trenger det ikke være.
Går du til Arkivverket finner du en blanding av arkivene til statlige og private institusjoner, organisasjoner, bedrifter og personer. En enorm informasjonsmengde springer ut fra Riksarkivet, åtte statsarkiv, Samisk arkiv og Norsk helsearkiv.
I arkivene finner du upublisert materiale som saksdokumenter fra statlig forvaltning eller privat korrespondanse.
"Det du ikke kan google finner du i Riksarkivet" A-Magasinet, 2012
Her er noen av mulighetene du har som journalist:
Digitalarkivet
Digitalarkivet vokser stadig, og inneholder typisk kilder som omhandler person- og eiendomsforhold samt fotografier. Her kan du søke på personer, bla i kirkebøker, undersøke gamle eiendomsopplysninger og pant - folketellinger tilbake til 1769 og mye, mye mer.
Bare en liten del av arkivene Arkivverket forvalter er digitalisert og lagt ut på nett. Skal du se på dette materialet, må du oppsøke arkivet fysisk.
Sentrale statsinstitusjoner
Riksarkivet bevarer arkiver fra sentrale statlige organer. Statsarkivet i Oslo forvalter regionale og lokale statlige arkiver fra Oslo, Akershus og Østfold. De har i tillegg mange privatarkiver.
Bestilling av arkivsaker skjer elektronisk gjennom Arkivportalen.no. Disse får du fysisk tilgang til på den felles lesesalen til Riksarkivet og Statsarkivet i Oslo. Besøksadresse: Sognsveien 221.
Enkelte arkiv kan inneholde taushetsbelagte opplysninger. Du må søke spesielt om innsyn i dette materialet.
Avhengig av hva du ønsker informasjon om, kan det være aktuelt å oppsøke kommunale arkivinstitusjoner og/eller andre lokale eller private arkiver.
Museer bevarer ofte arkiver, og det samme kan biblioteker gjøre. Nasjonalbiblioteket oppbevarer for eksempel en rekke privatarkiver etter kjente, norske kulturpersonligheter.
Bibliotekene er stedet for publisert materiale som bøker, aviser, tidsskrifter og andre trykksaker.
Arkivverkets oversikt:
- Kommunale arkivinstitusjoner
- Domstolene i Norge før 1900-tallet.
- Lokale og private arkiver
Slik finner du riktig arkiv
Arkivkataloger er nøkkelen til å finne frem i et arkiv. Ved å studere katalogene til relevante arkiver kan du identifisere arkivstykker (typisk en eske med dokumenter eller en protokoll) du ønsker å se nærmere på.
Arkivkataloger er innholdsfortegnelser for arkivene. Arkivkatalogene kan være mer eller mindre detaljerte, men det er sjelden at hvert enkelt dokument er registrert i katalogen.
Inngangen til spesifikke saksdokumenter er ofte via en journal. Dette kan du lese mer om i veiledningen til departementsarkiver.
Taushetsbelagte opplysninger
Selv om de fleste arkivene er fritt tilgjengelige, er det noen unntak.
Opplysninger om enkeltpersoner kan være sensitive. Her finnes det sperrefrister på 60, 80 eller 100 år.
Dette gjør det nødvendig å søke om innsyn i taushetsbelagte opplysninger. Det kan ta noe tid å få behandlet slike innsynssøknader. Særlig gjelder dette materiale som går 60-80 år tilbake i tid.
Er du journalist, vil du kunne få innvilget søknaden til faglige formal som faller utenfor forskerinnsyn etter forvaltningsloven.
Gode tips
- Gjør deg kjent med Arkivverkets serviceerklæring før du sender inn skjemaet.
- Du trenger ikke søke innsyn i opplysninger som er erklært fritt tilgjengelige. Er du usikker kan du ta kontakt med oss, enten skriftlig, på telefon eller på lesesalene før du søker.
- Bruk dette skjemaet hvis du vil søke innsyn i taushetsbelagte opplysninger til faglige formål om faller utenfor forskerinnsyn etter forvaltningsloven § 13d, for eksempel hvis du er journalist.
- Studenter og forskere skal bruke skjema for forskerinnsyn.
- Du må oppgi arkivreferanser til materialet du søker innsyn i.
- Har du ikke elektronisk ID, kan du sende henvendelsen din i posten til Arkivverket. Husk i så fall å legge ved kopi av legitimasjon.
- Svarbrevet fra Arkivverket blir ekspedert med sikker digital post hvis det inneholder taushetsbelagte opplysninger. Du vil derfor motta et svar i digital postkasse, om ikke du/din organisasjon har reservert seg mot å få digital post.