Hjem
Undersøkende journalistikk
Saker

Her er våre masteremner våren 2025

Masteremnene kan tas enten enkeltvis eller bygges ut med flere emner til en erfaringsbasert master i gravejournalistikk. Du lærer mye gjennom å diskutere faglige problemstillinger med engasjerte kolleger fra hele landet.

UJO 661: Å reportasjelede undersøkende journalistikk

Gjennom studiet lærer du deg å lede undersøkende journalistiske prosjekter og videreutvikle deg som reportasjeleder. Studiet er for deg som er journalist og reportasjeleder/redaktør og som ønsker å lære og videreutvikle deg som reportasjeleder av undersøkende prosjekter.  

Ledelse av undersøkende journalistikk er et eget fag, der metodebruk, etikk og ledelse står sentralt. På dette emnet lærer du arbeidsmetodikker for gjennomføring av undersøkende journalistiske prosjekter, i rollen som journalist eller som reportasjeleder/redaktør.

Fra våren 2024-samlingen.

Du får innføring i hvordan man skal arbeide systematisk gjennom de forskjellige fasene i et undersøkende prosjekt, fra idé til publisert arbeid. Vi kommer til å legge ekstra vekt på ledelsesutfordringer, sammensetning av team og hvordan man kan sikre kvalitet i alle ledd. Studentene vil reflektere over hva som kjennetegner undersøkende journalistikk og sette egne erfaringer inn i en større sammenheng.  

Deler av studiet vil bestå av gruppearbeid med andre erfarne journalister og reportasjeledere. Gruppens samlede erfaring vil være en viktig basis i refleksjons- og læringsarbeidet. Etter studiet skal studenten ha avanserte kunnskaper om ledelse, roller og rollefordeling i undersøkende journalistiske prosjekt.

Les hele emnebeskrivelsen

Vi tar opp inntil 15 studenter på dette emnet.  Ingren krav til forkunnskaper.

Organisering og undervisning

Studiet består av tre samlinger på Media City i Bergen. Eksamen består av en emneoppgave som skal leveres innen oppsatt frist. Underveis i studiet får deltagerne gruppeveiledning på emneoppgaven.

Undervisningssamlinger våren 2025
  • 30.-31. januar
  • 4-5. mars
  • 12.-13. mai

Alle samlinger starter klokken 11.00 på første dag og avsluttes kl 15.00 på andre dag.

Gjesteforelesere

  • Gry Egenes, redaktør i Dagens Næringsliv: "Slik reportasjeleder jeg." Egenes er landets mestvinnende reportasjeleder i SKUP-sammenheng. Hun deler sine beste råd til ledelse av undersøkende prosjekter.
  • Mona Grivi Norman, teamleder Undersøkende i VG Dokumentar: "Systematikk og struktur i et undersøkende prosjekt". Grivi Normann har vunnet SKUP-pris og SKUP-diplom og er kjent for sin unike systematiske tilnæring til gravejournalistikk. Her deler hun sine beste tips.
  • Morten Langfeldt Dahlback, Faktisk: "Slik får du fart på gravingen med KI – uten å bryte VVP". Og «Slik får du teknologer og journalister til å jobbe sammen». Morten Langfeldt Dahlback leder teknologi- og utviklingsarbeidet i Faktisk.no. Han leder også EU-prosjektet NORDIS, et nordisk samarbeid for å motvirke feil- og desinformasjon hvor SUJO er en av partnerne. Dahlback har doktorgrad i filosofi fra NTNU og har vært gjesteforsker ved Rutgers University.
  • Kristine Holmelid, reportasjeleder SUJO
  • Astrid Dalehaug Norheim, SUJO: "Slik leder du i gang graving i en lokalavis." Dalehaug Norheim har vært journalist og redaktør i over 20 år og koordinerer nå denne erfaringsbaserte masteren i gravejournalistikk. Hun skrev våren 2024 masteroppgave om gravejournalistikk i lokalaviser.

Flere kommer

Emneansvarlig er Fredrik Bjerknes, doktorgrad i undersøkende journalistikk, UiB

UJO 662: Avansert research

Mister du gode saker fordi kilder ikke vil snakke eller dele viktige dokumenter? Eller ser du at noe skurrer i en sak, men du mangler kunnskapen til å knekke regnskaper og se hvordan skitne penger vaskes hvite?

I dette masteremnet får du innsyn i veletablerte og nye metoder for gravejournalister og lærer hvordan disse kan kombineres. Man lærer å komme inn i lukkede miljø, både i virkeligheten og på internett.  

Studiet er for deg som vil fordype deg i hvordan du kartlegger og åpner kilder, eller for deg som vil åpne pengesporet i de undersøkende prosjektene. Studiet passer for deg som jobber i både store og små redaksjoner.

Tarjei Leer-Salvesen foreleser.

Erfarne gravejournalister deler sine beste tips og spissede fagfolk deler av sin kunnskap på feltet. Samlingene vil bestå av forelesninger, workshops, gruppearbeid og refleksjoner i plenum. Her møter du andre journalister fra store og små mediehus, og studentene verdsetter høyt den felles refleksjonen på samlingene.

Masteremnet har som mål å gi studenten avansert kunnskap om og ferdigheter i å løse arbeidsoppgaver som er relevante for dyptgående gravejournalistikk. Dette kan for eksempel være å følge pengestrømmer ut av landet, navigere i kompliserte selskapsstrukturer, gjenkjenne hvitvasking, håndtere sensitiv informasjon fra varslere og gjennomføre avanserte former for innsyn og personsøk.

Studentene skal også tilegne seg teoretisk kunnskap som gjør dem i stand til å reflektere kritisk over egen praksis.

Ingen krav til forkunnskaper. Maks 15 studenter per kull.

Les hele emnebeskrivelsen

Veldig spennende. Anbefales sterkt! Mange nyttige verktøy, gode forelesere og ikke minst et veldig godt og lærerikt fellesskap blant studentene.
Rune Endresen, Nordlys, student våren 2023
Organisering og undervisning

Studiet består av tre samlinger på Media City i Bergen. Eksamen består av en emneoppgave som skal leveres innen fredag 16.5 kl 14.00.

Samlinger våren 2025
  • 3.-4. februar
  • 10.-11. mars
  • 8.-9. april

Alle samlinger starter klokken 11.00 på første dag og avsluttes kl 15.00 på andre dag. Innlevering av emneoppgave: Fredag 16.5.25 kl 14.00

Forelesere
  • Rolf Widerøe, VG: "Har du flyskrekk og er redd for hunder? Det kan hjelpe deg med å få nye kilder." Rolf J. Widerøe er journalist i VG og har vunnet SKUP-prisen og flere SKUP-diplomer. Har skrevet tre bøker sammen med journalist Hans Petter Aass.
  • Ola Haram, gravejournalist i VG: Workshop. Haram er erfaren gravejournalist og deler sine beste søketips og viser hvordan han bruker kunstig intelligens-verktøy i gravingen. Han har tidligere jobbet i NRK Brennpunkt og vunnet SKUP-diplom for VG.  
  • Kyrre Kjellevold, gravejournalist i NRK: Hvordan skal gravejournalister lese et regnskap, og hvilke røde flagg skal man se etter? Kjellevold har doktorgrad i revisjon fra NHH. Han er gravejournalist i NRK og var tidligere i Bergens Tidende og E24.
  • Birthe Marie Eriksen, advokat: "Varsling. Hvem varsler og hvorfor?" Eriksen er advokat og førsteamanuensis II ved BI. Hun har skrevet doktorgrad om varsling, var medlem i det regjeringsnedsatte varslingsutvalget og er medforfatter på boken "Varsling i arbeidslivet" (2020).
  • Jon Petter Rui, UiB: "Hvitvasking: Hva er det, hvordan foregår det, hvordan identifisere risiko og hvordan undersøke om det har skjedd."  Rui er professor i jus og har skrevet lovkommentar om hvitvaskingsloven.
  • Emneansvarlig er Fredrik Bjerknes, doktorgrad i undersøkende journalistikk, UiB

UJO 668: Teknologi, kunstig intelligens og gravejournalistikk

Kunstig intelligens forandrer samfunnet og journalistikken.

Hvordan kan man som journalist bruke denne teknologien til sin fordel for å løse samfunnsoppdraget?

Etter utallige frokostmøter om ChatGPT og prompting har nye verktøy med kunstig intelligens blitt en del av den journalistiske arbeidshverdagen for mange.

I dette masteremnet vil du lære å løse kompliserte arbeidsoppgaver i gravejournalistikk. Du vil lære å bruke kunstig intelligens til å gjøre rutinebaserte oppgaver og finne forbindelser og koblinger i store mengder dokumenter. Du vil også lære å bruke kunstig intelligens som en kreativ sparringpartner når du står fast.

Journalister fra ulike redaksjoner diskuterer en prototyp for kvalifisert varsling av nyheter.

Gjennom tre samlinger vil studentene få ny kunnskap og ferdigheter i hvordan kunstig intelligens og maskinlæring forandrer journalistikken og samfunnet. Foreleserne vil ta for seg muligheter og begrensninger i teknologien anvendt på graveprosjekter, kunstig intelligens som dekningsområde og hvordan forholdet mellom mennesker og maskiner påvirker journalistisk kunnskapsproduksjon.

Deltagerne vil i samspill med andre journalister se nærmere på etiske sider ved bruk, muligheter for verifisering, juridiske rammer og forstå kunstig intelligens i en større samfunnsrolle.

Masteremnet er både for deg som har brukt kunstig intelligens før, og for deg som har lyst å utforske bruken i gravejournalistikk. Emnet egner seg like godt for du som jobber alene og du som er i større redaksjoner.

Ingen krav til forkunnskaper.

«Det var både lærerikt og inspirerende. Masteremnet ga en grundig teoretisk innføring i teknologi og kunstig intelligens, kombinert med foredragslesere som både ga praktisk og teoretisk innføring." Thomas Nikolai Blekeli, NRK. Student våren 2024
Samlinger våren 2025
  • 10.-11. februar
  • 17.-18. mars
  • 28.-29. april
  • Alle samlinger starter klokken 11.00 på første dag og avsluttes kl 15.00 på andre dag.
Forelesere
  • Rune Ytreberg, redaktør iTromsø: "Slik bruker vi kunstig intelligens i hverdagen". Ytreberg er redaktør i iTromsø og erfaren utvikler og bruker av kunstig intelligens i gravejournalistikk i lokalavis. Vant Data-SKUP i 2023 for #Byenvår som undersøkte sosiale og økonomiske forskjeller i Kristiansand og Tromsø.
  • Lars Nyre, professor UiB: "Er det teknologien eller mennesket som styrer utviklingen?" Nyre er professor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen og er sentral i undervisning og forskning på instituttet og miljøet på Media City. Han er ekspert på innovasjonsteknologi og utforsking av ny teknologi for journalistikk og medievirksomhet. Forfatter av boken "Teknologi. En teoretisk innføring" (2024).
  • Lasse Lambrechts, datajournalist i Bergens Tidende. Lambrechts blir med gjennom alle samlingene for å lære studentene bruk av forskjellige kunstig intelligens-verktøy som kan brukes i gravejournalistikk. Han er prosjektleder for bruk av KI i Bergens Tidende og SKUP-vinner i 2023.
  • Bjørnar Tessem, professor UiB: "Maskiner tenkjer ikkje. Dei reknar". Tessem er professor i informasjonvitskap ved Universitetet i Bergen og har drevet forskning på en lang rekke felt innen disiplinen, som kunstig intelligens og systemutvikling.
  • Anja Salzmann, postdoktor ved UIB: "Demokrati som utdatert teknologi?. Kritisk blikk på KIs rolle i samfunnet." Salzmann har tatt doktorgrad på ansvarlig innovasjon i mobiljournalistikk og har publisert en rekke artikler og kronikker om KIs rolle i samfunnet. Hun er postdoktor på Slate, det norske nasjonale senteret for læringsanalyse, ved UiB.
  • Finn Lützow-Holm Myrstad, fagdirektør i Forbrukerrådet: "Her ville jeg satt spaden i jorden hvis jeg var gravejournalist." Myrstad arbeider med forbrukernes personvern og digitale rettigheter og har et kritisk blikk på innflytelsen algoritmer får for forbrukere og borgere i samfunnet.
  • Flere kommer

Emneansvarlig er Fredrik Bjerknes, doktorgrad i undersøkende journalistikk, UiB