Masteremnene kan tas enten enkeltvis eller bygges ut med flere emner til en erfaringsbasert master i gravejournalistikk. Du lærer mye gjennom å diskutere faglige problemstillinger med engasjerte kolleger fra hele landet.
Gjennom studiet lærer du deg å lede undersøkende journalistiske prosjekter og videreutvikle deg som reportasjeleder. Studiet er for deg som er journalist og reportasjeleder/redaktør og som ønsker å lære og videreutvikle deg som reportasjeleder av undersøkende prosjekter.
Ledelse av undersøkende journalistikk er et eget fag, der metodebruk, etikk og ledelse står sentralt. På dette emnet lærer du arbeidsmetodikker for gjennomføring av undersøkende journalistiske prosjekter, i rollen som journalist eller som reportasjeleder/redaktør.
Du får innføring i hvordan man skal arbeide systematisk gjennom de forskjellige fasene i et undersøkende prosjekt, fra idé til publisert arbeid. Vi kommer til å legge ekstra vekt på ledelsesutfordringer, sammensetning av team og hvordan man kan sikre kvalitet i alle ledd. Studentene vil reflektere over hva som kjennetegner undersøkende journalistikk og sette egne erfaringer inn i en større sammenheng.
Deler av studiet vil bestå av gruppearbeid med andre erfarne journalister og reportasjeledere. Gruppens samlede erfaring vil være en viktig basis i refleksjons- og læringsarbeidet. Etter studiet skal studenten ha avanserte kunnskaper om ledelse, roller og rollefordeling i undersøkende journalistiske prosjekt.
Vi tar opp inntil 15 studenter på dette emnet. Ingren krav til forkunnskaper.
Studiet består av tre samlinger på Media City i Bergen. Eksamen består av en emneoppgave som skal leveres innen oppsatt frist. Underveis i studiet får deltagerne gruppeveiledning på emneoppgaven.
Alle samlinger starter klokken 11.00 på første dag og avsluttes kl 15.00 på andre dag.
Flere kommer
Emneansvarlig er Fredrik Bjerknes, doktorgrad i undersøkende journalistikk, UiB
Mister du gode saker fordi kilder ikke vil snakke eller dele viktige dokumenter? Eller ser du at noe skurrer i en sak, men du mangler kunnskapen til å knekke regnskaper og se hvordan skitne penger vaskes hvite?
I dette masteremnet får du innsyn i veletablerte og nye metoder for gravejournalister og lærer hvordan disse kan kombineres. Man lærer å komme inn i lukkede miljø, både i virkeligheten og på internett.
Studiet er for deg som vil fordype deg i hvordan du kartlegger og åpner kilder, eller for deg som vil åpne pengesporet i de undersøkende prosjektene. Studiet passer for deg som jobber i både store og små redaksjoner.
Erfarne gravejournalister deler sine beste tips og spissede fagfolk deler av sin kunnskap på feltet. Samlingene vil bestå av forelesninger, workshops, gruppearbeid og refleksjoner i plenum. Her møter du andre journalister fra store og små mediehus, og studentene verdsetter høyt den felles refleksjonen på samlingene.
Masteremnet har som mål å gi studenten avansert kunnskap om og ferdigheter i å løse arbeidsoppgaver som er relevante for dyptgående gravejournalistikk. Dette kan for eksempel være å følge pengestrømmer ut av landet, navigere i kompliserte selskapsstrukturer, gjenkjenne hvitvasking, håndtere sensitiv informasjon fra varslere og gjennomføre avanserte former for innsyn og personsøk.
Studentene skal også tilegne seg teoretisk kunnskap som gjør dem i stand til å reflektere kritisk over egen praksis.
Ingen krav til forkunnskaper. Maks 15 studenter per kull.
Veldig spennende. Anbefales sterkt! Mange nyttige verktøy, gode forelesere og ikke minst et veldig godt og lærerikt fellesskap blant studentene.
Rune Endresen, Nordlys, student våren 2023
Studiet består av tre samlinger på Media City i Bergen. Eksamen består av en emneoppgave som skal leveres innen fredag 16.5 kl 14.00.
Alle samlinger starter klokken 11.00 på første dag og avsluttes kl 15.00 på andre dag. Innlevering av emneoppgave: Fredag 16.5.25 kl 14.00
Kunstig intelligens forandrer samfunnet og journalistikken.
Hvordan kan man som journalist bruke denne teknologien til sin fordel for å løse samfunnsoppdraget?
Etter utallige frokostmøter om ChatGPT og prompting har nye verktøy med kunstig intelligens blitt en del av den journalistiske arbeidshverdagen for mange.
I dette masteremnet vil du lære å løse kompliserte arbeidsoppgaver i gravejournalistikk. Du vil lære å bruke kunstig intelligens til å gjøre rutinebaserte oppgaver og finne forbindelser og koblinger i store mengder dokumenter. Du vil også lære å bruke kunstig intelligens som en kreativ sparringpartner når du står fast.
Gjennom tre samlinger vil studentene få ny kunnskap og ferdigheter i hvordan kunstig intelligens og maskinlæring forandrer journalistikken og samfunnet. Foreleserne vil ta for seg muligheter og begrensninger i teknologien anvendt på graveprosjekter, kunstig intelligens som dekningsområde og hvordan forholdet mellom mennesker og maskiner påvirker journalistisk kunnskapsproduksjon.
Deltagerne vil i samspill med andre journalister se nærmere på etiske sider ved bruk, muligheter for verifisering, juridiske rammer og forstå kunstig intelligens i en større samfunnsrolle.
Masteremnet er både for deg som har brukt kunstig intelligens før, og for deg som har lyst å utforske bruken i gravejournalistikk. Emnet egner seg like godt for du som jobber alene og du som er i større redaksjoner.
Ingen krav til forkunnskaper.
«Det var både lærerikt og inspirerende. Masteremnet ga en grundig teoretisk innføring i teknologi og kunstig intelligens, kombinert med foredragslesere som både ga praktisk og teoretisk innføring." Thomas Nikolai Blekeli, NRK. Student våren 2024
Emneansvarlig er Fredrik Bjerknes, doktorgrad i undersøkende journalistikk, UiB