Hjem
Undersøkende journalistikk
Saker

Seminar 7.5: Medienes vanskelige dekning av ekstremisme

Hvordan kan de redaktørstyrte mediene forbedre den løpende journalistikken på anti-demokratiske bevegelser som høylytt bruker konspirasjonsteorier og voldelig retorikk? Bli med på en tankevekkende diskusjon som gjør deg klokere på en av de mest aktuelle samfunnsutfordringene i vår tid.

7. mai kl. 12:00-16:30

Storsalen, Nygårdsgaten 5, Bergen

Gratis adgang, men registrer deg her

Hvordan kan de redaktørstyrte mediene forbedre den løpende journalistikken på anti-demokratiske bevegelser som høylytt bruker konspirasjonsteorier og voldelig retorikk?  

Hvordan får mediene bedre tilgang og avsløringer uten å gå på akkord med journalisters sikkerhet eller bli brukt som mikrofonstativ? Hvordan jobbe opp mot miljøer der frie, selvstendige og kritiske medier er en del av fiendebildet?

Med få og viktige unntak har den bredere redaksjonelle dekningen av ekstremistiske bevegelser i Norge og de nordiske landene vært preget av lav kunnskap og liten forståelse av modus operandi, historiske røtter og de faktiske ideologiske prosjektene. Det samme gjelder i Europa og USA, og denne oppfatningen deles av journalistkolleger i andre land som er interessert i temaet.

Ved å være vertskap for ekstremisme-konferansen ønsker SUJO å ta en ledende rolle i å øke bevisstheten om et tema som historisk sett har fått liten oppmerksomhet sammenlignet med andre journalistiske emner, både i akademia og i mediebransjen.

Program

12:00 Åpning ved UiB-rektor Margareth Hagen

12:10.12:45 Wendy Melillo. How persuasive communication and propaganda influence American media and society. En rekke uttrykk og begreper fra ekstremistiske miljøer har nå blitt en del av den offentlige samtalen i USA. Hvordan påvirker dette debattklimaet og journalistikken? Tidligere journalist i Washington Post, Melillo er ekspert på hvordan propaganda og kodet eller skjult hatprat (“Dog whistles”) blant ekstreme grupperinger på sosiale medieplattformer påvirker amerikanske medier, språk og samfunn.

12:45-13:15 Elisabeth Ivarsflaten. Ekstremismebekjempelse: Hvordan forstå og forebygge ekstremisme. Professor og forfatter Elisabeth Ivarsflaten forklarer hvordan man arbeider med ekstremismebekjempelse i Norge i dag. Hva er de største utfordringene Norge står ovenfor?

13:30-14:00 Jonas Bals. Vi er ikke bare omgitt av falske nyheter, men også forfalsket historie. For hundre år siden var det lett å skrive om fascister, ettersom alle omfavnet betegnelsen. Etter 1945 har det blitt vanskeligere. Nå benekter ofte fascister at vi kan bruke d-ordet, og insisterer på at de er nasjonalister, konservative eller populister. Hvordan forholde oss til det? Jonas Bals argumenterer for at vi trenger historisk kunnskap. For ingenting av det som skjer nå, er lyn fra klar himmel. Det kommer fra et sted.  

14:00-14:30 Oda Okkenhaug. Hvordan unngå at medier blir nyttige idioter? Vi kan ikke unngå å dekke rettssaker mot terrorister eller ekstremisters demonstrasjoner midt i Oslo sentrum. Hvordan gjør vi det uten å løpe ekstremistenes ærend? Oda Okkenhaug deler sine betraktninger som etterlatt etter 22. juli og debattjournalist i Trønderdebatt.

14:45-15:15 Harald S. Klungtveit. Hvordan dekke ekstreme bevegelser, og hva er dilemmaene? Harald S. Klungvteit har mange års erfaring fra dekning av ekstremisme og deler i denne sesjonen sine beste tips til hvordan journalister bør gå frem, og hva som er faresonene.

15:15-16:30. Paneldiskusjon og Q&A ledet av Eiliv Frich Flydal, VG og Per Christian Magnus, SUJO.