TV 2 er årets vinner av SKUP-prisen med gravesakene om Putin-nære russere som eier hytter nær viktige forsvarsanlegg i Nord-Norge.
Juryen trekker fram:
"Undringen ble til et journalistisk prosjekt og omfattende research, og endte opp med en oppsiktsvekkende og dagsordensettende dokumentasjon: Utenlandske statsborgere har fritt kunnet kjøpe hus og hytter i Norge, helt uavhengig om personene kommer fra land som utgjør en etterretningstrussel, eller om eiendommene ligger nær strategisk viktige anlegg og installasjoner."
Saken vakte oppsikt, og sommeren 2024 viste justiskomitéen på Stortinget til TV 2 sine avsløringer da de ba regjeringen stramme inn lovverket. Regjeringen jobber for å få på plass et system med forhåndsgodkjenning av enkelte utenlandske eiendomskjøp. Et lovforslag blir sendt ut på høring første halvår 2025.
Les mer: SKUP-rapporten for "Russerhyttene"
Teamet bak TV 2-avsløringen var Anne Sofie Rønnfeldt, Kjell Persen, Simen Grimstad Øksnes, Malene Indrebø-Langlo, Johan Falnes, Sonja Skeistrand Sunde, Øystein Bogen, Elin Sørsdahl, Ole E. Ebbesen og Daniel Fosseng.
Anne Sofie Sæther Rønnfeldt, Ingrid Fredriksen og Aslaug C. Henriksen har alle tatt erfaringsbaserte masteremner ved Sujo og Universitetet i Bergen.
Her forteller Anne Sofie mer om hvordan det var å gå på emnet i avansert research:
Omfattende materiale avdekket lege-millionærer
Nordlys fikk SKUP-diplom for å se nærmere på den private delen av norsk helsevesen. Gjennom systematisk analyse av et meget stort materiale, avdekket journalistene Eirik Linaker Berglund, Torkil Emberland og Rune Endresen at enkeltpersoner blir svært rike på spesialistarbeid.
Over 20.000 fakturaer ble analysert, og avdekket enorme utbetalinger, høy timepris og uvanlig tidsbruk hos private aktører i den nasjonale fristbruddordningen.
Gruppen brukte varierte metoder, kunstig intelligens og fikk innsyn i taushetsbelagte dokumenter.
Les mer: SKUP-rapporten for "Fristbrudd-sakene"
Rune Endresen har tatt masteremner hos oss, og deltar også i Amedias spydspiss-program ledet av Senter for undersøkende journalistikk.
Styrket helikopterberedskapen gjennom avsløringer
Bergens Tidende vant SKUP-prisen i fjor, og leverte et nytt solid bidrag.
Reidun Hestetun omkom da Bristow-redningshelikopteret hun jobbet på styrtet i havet under en øvelse vest for Bergen i februar 2024. Fem andre om bord berget livet.
Bergens Tidendes gransking av ulykken startet allerede ulykkeskvelden. Arbeidet har strukket seg fra kartlegging av helikopterbevegelser ved hjelp av sensorer på hyttevegger, til nitidig innsynsarbeid, hemmelige kildemøter og konvolutter i postkassen.
De avdekket systemsvikt og dokumentert omstridte endringer i pilotopplæringen.
Les mer: SKUP-rapporten for "Det ingen skulle vite om helikopterberedskapen"
Journalistene Tron Strand, Anders Grimsrud Eriksen og Kjetil Gillesvik fikk diplom for innsatsen.
Nok en gang har BTs leder for undersøkende journalistikk Eystein Røssum et prosjekt som honoreres. Han har også tatt masteremner hos oss.
Institusjonsbarna som går til grunne
NRK Sørøst får diplom for innsatsen for å belyse skyggesidene av å vokse opp under offentlig omsorg. Journalist Rina Therese Blekkerud har tatt masteremne hos oss, og arbeidet sammen med Kaja Staude Mikalsen, Lars Karelius Noer, John-André Samuelsen, Tuva Skei Tønset, Stephan Reis, Henrik Bøe, Christian Nicolai Bjørke og Gry Kårstad.
Gjennom «Instukids» har NRK avslørt at mange barn og unge kommer for å få hjelp, men blir tungt rusavhengige under offentlig beskyttelse. At det er kort vei til piller og sprøyter på norske barnevernsinstitusjoner. Og at altfor mange sårbare barn utsettes for seksuelle overgrep mens de bor der, selv om de som har ansvaret vet om risikoen.
For første gang har over 100 instukids i alderen 13 til 23 år fått fortelle og vise offentligheten hvordan de har det. Og for første gang har publikum fått et stort innblikk fra innsiden av det norske institusjonsbarnevernet.
Les mer: SKUP-rapporten for "Instukids"