Hjem
Undersøkende journalistikk
Saker

Slik får du til å studere ved siden av jobb

Regine Olsen-Hagen

Få tips fra tre journalister som har tatt masteremner i undersøkende journalistikk ved Sujo og Universitetet i Bergen.

Slik får du til å studere ved siden av jobb

Anne Linn Kumano-Ensby er prosjektleder for Digital Historiefortelling i NRK Dokumentar og samfunn på Marienlyst. I tillegg er hun forfatter. I høst tar Kumano-Ensby sitt sjette masteremne i gravejournalistikk ved UiB og SUJO.

- Å gå på disse masterkursene oppleves som et stort privilegium. Samlingene er et inspirerende pustehull i hverdagen. Så lenge du er interessert i det du lærer, så går det fint å studere ved siden av jobb, sier Anne-Linn Kumano-Ensby.

Leser kvelder og helger

Mange vil nok vegre seg for å studere ved siden av full jobb. Men det finnes noen gode teknikker som gjør at det ikke trenger å være veldig tidkrevende og vanskelig.

- Pensumlitteraturen har jeg stort sett lest på kvelder og i helger. Det er klart at det forutsetter at man synes temaene er så interessante at man er villig til å ofre litt fritid, men vi har stor frihet til å velge å fordype oss i litteratur som er relevant for oss, sier Kumano-Ensby.

Tett på hverdagen

Et triks hun har lært seg, er å velge jobbrelaterte problemstillinger når hun skal skrive emneoppgave. Studentene får selv velge hva de vil skrive oppgave om og får veiledning på temaet de velger.

- Jeg har alltid sørget for å velge en problemstilling som ligger tett på arbeidshverdagen min. Dermed blir det en anledning til å jobbe analytisk med konkrete utfordringer jeg møter i jobben. Det gir meg både nye perspektiver og praktiske løsninger, som forhåpentligvis gjør at jeg jobber bedre og mer effektivt, forteller Kumano-Ensby.

Kumano-Ensby studerer i høst historiefortelling. Hun har tidligere tatt studiene i KI i gravejournalistikk, etikk, fra idé til publisering, reportasjeledelse og datajournalistikk.  

Anne Linn Kumano-Ensby, NRK.

– Svært nyttig om kunstig intelligens

Thomas Nikolai Blekeli fra Skien er journalist og jobber som strategisk rådgiver i NRK i region sørøst, med hovedvekt på KI-utvikling. I vår tok han for første gang deltidsstudier i undersøkende journalistikk, og valgte det nye studiet om kunstig intelligens.  

– Jeg har alltid vært nysgjerrig på bruk av teknologi i journalistikk, og kunstig intelligens kan bli en «gamechanger» for journalistikken. Dette masteremnet viste meg konkret hvordan vi kan bruke det i praksis. Det var både lærerikt og inspirerende, sier han.

Blekeli forteller at studiet ga en grundig teoretisk innføring i teknologi og kunstig intelligens, kombinert med foredragsholdere som både ga praktisk og teoretisk innføring.  

– Masteremnet var svært nyttig for å forstå hvordan teknologi kan forsterke journalistikken, men også utfordringer ny teknologi kan gi.  

Thomas Nikolai Blekeli, NRK.

– Overraskende gøy

Katharina Dale Håkonsen er journalist i HK-Nytt i LO Media i Oslo. Hun tok masteremnet “Fra idé til publisering”, hvor man lærer å sikre kvalitet og fremdrift i et graveprosjekt.

– Kurset var superbra. Jeg likte spesielt godt at forelesere var gode undersøkende journalister som fortalte om hvordan de jobbet og om dilemmaene de møtte på. I tillegg hadde vi i studentgruppa fine og nyttige diskusjoner, forteller hun.  

Som student får hun fordype seg i problemstillinger i faget som hun utøver til daglig.  

– Det er overraskende gøy. Og det er interessant å reflektere rundt hvorfor journalistikk blir som det blir, sier Dale Håkonsen.

I høst tar hun masteremne i historiefortelling sammen med Kumano-Ensby.  

– Selv om jeg ikke har fått brukt så mye av det jeg har lært ennå, setter arbeidsgiveren min pris på at jeg tar kursene. Vi håper begge at jeg får anledning til å grave i framtida, sier hun.  

Katharina Dale Håkonsen, HK-Nytt.

Tok i bruk fra første stund

Journalist Morten Øverbye i Budstikka tok masteremnet i avansert research i vår.  

– Jeg har dratt tilbake til redaksjonen med økt kompetanse som jeg har kunnet ta i bruk fra første stund. Foreleserne er de dyktigste fagfolkene på sine felt i hele Norge. De løfter frem nye perspektiver og sørger for at man reflekterer nytt rundt journalistikken vår, sier han.  

Han tar et nytt masteremne i høst.

Morten Øverbye, Budstikka.